Selecteer een pagina

Goede vraag. Wat is het allerbelangrijkste gereedschap van een schrijver?

Ons antwoord is heel simpel. Dat is het hebben van een eigen stem. Jouw tone of voice, jouw woorden, jouw ervaringen, jouw metaforen, dat is het enige onderscheid dat je hebt.

Kijk, iedereen kan een verhaal over dat ene onderwerp maken. Maar het is jouw stem, het is jouw kennis en het zijn jouw woorden die jouw verhaal doen onderscheiden van alle andere.

Ga dan ook niet ineens moeilijke woorden en lastige omwegzinnen gebruiken omdat je een pen in je handen hebt of een laptop voor je staat. Ga je niet verliezen in mooischrijverij, terwijl je gewoon van het recht-toe-recht-aan bent. Dat is echt de grootste fout die je als schrijver kan maken. Je op (digitaal) papier anders voordoen dan je bent.

Schrijf altijd het eerste woord op dat in je opkomt als je schrijft -dat moet natuurlijk wel passen binnen het verhaal dat je schrijft- en als je daar niet uitkomt, gebruik dan dat tweede woord dat omhoog poept of een synoniem.

Waarom herkennen we direct de zinnen van Gerard Reve, Martin Bril en Jan Wolkers? Omdat ze met een eigen stem schreven. Waarom kun je vandaag vanaf een afstand ruiken dat je een stukje leest van Marcel van Roosmalen of Sylvia Witteman? Omdat ze schrijven met een eigen stem.

Zoals je de echte kok herkent in zijn gerecht. Zoals je de echte schilder herkent in zijn schilderij. Zoals je de echte filmer herkent in zijn films. Gebruik je eigen stem. Dat is als schrijver het enige onderscheid dat je hebt.

Show Buttons
Hide Buttons