Selecteer een pagina

Creativiteit gaat niet om creatief te zijn. Creativiteit gaat om creëren. Gaat om daadkracht. Als je niks doet, als je niks probeert, word je nimmer creatief.

Wat is creativiteit?

Over dat onderwerp zijn tientallen boeken geschreven. Ik heb er verschillende in de kast staan. En ik weet het antwoord nog steeds niet.

Creativiteit is iets ongrijpbaars. Het is een drang. Je wilt iets maken, nee, je moet iets maken.

Je hebt dat of je hebt het niet.

Afgelopen week stuitte ik op dit filmpje over creativiteit. Gemaakt op de woorden van Ira Glass -gastheer en producent van de radio- en televisie This American Life.

Misschien bevat dat filmpje wel het geheim van creativiteit, echt, ga het bekijken.

Ira zegt:

Mensen die creatief werk doen, schrijven, schilderen, filmen, musiceren of wat dan ook, die doen dat omdat ze een goede smaak hebben.

Dat schrijven, schilderen, componeren of filmen, o nee, dat gaat niet vanzelf. De eerste paar jaar maak je dingen, nope, niet goed genoeg. Je verhalen, schilderijen, songs en films, ze proberen goed te zijn en zeker, het heeft potentie, maar het is het net niet.

Je smaak, die goede smaak, die onverklaarbare impuls die je aan het schrijven, schilderen of filmen heeft gezet, ja, die heb je nog steeds. Maar diezelfde smaak is ook de reden waarom je eigen werk teleurstelt.

Je bent niet tevreden met wat je maakt. Het beantwoordt niet aan je smaak. Veel mensen die schrijven, schilderen of filmen komen niet verder dan deze fase. Ze stoppen.

Jij kent die mensen vast ook. Jarenlang heel druk met pen, kwast en camera, en ineens, klaar ermee.

Anderen blijven hangen in deze fase. Ze proberen en proberen opnieuw, scheppen en herscheppen, maar nee, wat ze ook proberen, het heeft niet dat speciale dat het moet hebben. Vinden ze.

Als jij nu ook in zo’n fase zit, misschien schrijf je een songtekst, werk je aan een schilderij of beeldhouw je een beeld, maak je geen zorgen, ik herken het.

Al jaren werk ik aan een roman, sterker, ik heb er al drie geschreven, maar nee, niet goed genoeg. Al gezien, al gedaan, al geweest. Daar gaan weer 200 pagina’s tevergeefs in een lade -ik heb al die schrijfsels nog steeds, ik blader door de zinnen, proef de woorden, leg ze weg en begin opnieuw.

Gewoon, blijven oefenen, blijven creëren.

Maar dat is soms niet genoeg.

Maak een deadline. Wees streng voor jezelf. Beloof jezelf dat je elke week twintig pagina’s gaat schrijven.

Alleen door hard te werken, zul jij uiteindelijk zeggen -dat ga je dan ook echt met een hele grote glimlach doen- kijk, dit is wat ik bedoelde, dit is wat het moet zijn.

Het duurt, echt, maak je geen zorgen, het is normaal dat het duurt. Je moet daar gewoon doorheen. Je moet jezelf daar doorheen vechten.

Begin. Maak. Herhaal. Keer op keer en opnieuw.

Creativiteit gaat niet om creatief te zijn. Creativiteit is een werkwoord. Creativiteit gaat om creëren. Gaat om daadkracht. Veel maken. Veel herhalen. Veel doen. Als je niks probeert, als je niks doet, word je nimmer creatief.

 

Show Buttons
Hide Buttons