Selecteer een pagina

Ken je dat?

Je bent terug van vakantie. Je hebt je gelaafd aan een andere cultuur. Je hebt gesproken met mensen uit andere landen. Je bent gevoed met andere perspectieven, levenswijzen en opvattingen.

Ken je dat?

Weer terug in je eigen vertrouwde omgeving, bezie jij je biotoop ineens heel anders. Kijk je iets vaker verwonderd om je heen. En ja, plots lijkt alles ineens minder vanzelfsprekend. Omdat je de wereld beschouwt met de onbevangen blik van een kind. Alsof je een toerist bent in je eigen leven, nee, nog beter, alsof je weer dat kind bent.

Oefen je in het vasthouden van die houding, straks als je na je vakantie weer op je werk komt -ook wanneer jij je kont amper hebt opgericht van dat bedje langs dat zwembad in dat All Inclusive resort. Stel je bij alles wat je ziet en hoort voortdurend waarom-vragen, ze vormen voor kinderen het baken voor het opbouwen van kennis. Waarom dit, waarom dat, waarom werkt dat zo, waarom werkt dit anders.

Ik ben ruim twintig jaar journalist geweest. Een van mijn opdrachtgevers was het tijdschrift Banking Review. Hoe ze ooit bij mij terecht zijn gekomen, ik weet het niet. Raadselachtig ook, want ik had -alert, heb- totaal geen verstand van bankzaken. Misschien was dat wel de reden waarom ze mij graag op pad stuurden.

Zal het nooit meer vergeten. Tegenover mij een directeur van een grote private bank. Omringd door twee voorlichters -zo gaat dat als je bankdirecteuren interviewt. Hij begon direct een riedeltje over dit en dat, en toen onderbrak ik hem. Met de vraag waarom ze bij de bank eigenlijk dat riedeltje dit en dat deden.

De directeur bleef haken in zijn vertrouwde zinnen die hem ineens heel vreemd voorkwamen. Hij keek vertwijfeld naar links en rechts, waar zijn voorlichters zaten, maar ook die sidekicks moesten een antwoord schuldig blijven.

Het gesprek zou zorgen voor een van de allerleukste interviews in Banking Review.

Volgens Plato is verwondering de bron van alle filosofie. Verwondering is volgens mij de bron van nieuwsgierigheid. Het alsmaar zoeken naar dat waarom houd je niet naïef, maar voed je met levenservaringen. Maakt je vrijer, rijker en meer flexibel.

Wanneer jij waarom-vragen blijft stellen, houd je minder vast aan wat je kent en weet, en kan je makkelijker dingen veranderen. Om te voorkomen dat je na je vakantie weer in die aloude routine valt, in dat business as usual, in de dingen die je gewend bent te doen.

Blijf de toerist binnen je eigen organisatie. Blijf een kind binnen je eigen organisatie. Blijf nieuwsgierig.

 

Show Buttons
Hide Buttons