Selecteer een pagina

Van een koersplan naar een video. Merkjournalisten schreef het script en deed de regie. ‘We zijn als school trots dat we hieraan met leerlingen en leerkrachten aan mee hebben mogen werken. Prachtig eindresultaat!’

‘Okay Samar. Er gebeurt straks van alles om je heen. Er vliegen jongens en meisjes voorbij op de fiets en zonder fiets. Jij moet de hele tijd geconcentreerd naar omhoog kijken, ja, naar dat punt. Als de laatsten jou voorbij zijn gerend, weet je het nog, je krijgt een tikje op je hand, dan ren je achter hen aan, okay. Echt een scene voor een serieuze actrice. En jij bent dat, want je doet het zo goed. Veel plezier.’

Elevantio is een samenwerkingsverband van 38 scholen uit Zeeuws-Vlaanderen. Allemaal met een verschillende achtergrond, maar toch een. Hoe de groep naar het onderwijs, hun kinderen en leraren kijken staat in een koersplan. Wij mogen daarvan een video maken. Met een brochure.

Eerst een merkkarakter definiëren. Daarvoor ga ik met een aantal Elevantio-verantwoordelijken aan de slag.

Bij een merkkarakter hoort gedrag, in woord en beeld. Dat vormt de basis van het script dat ik schrijf, waarbij de locatie essentieel is.

Die vind ik via Google Maps. Het is een uitkijktoren precies op de grens van Nederland en België. En dat wil de school met name zijn: grensoverschrijdend. Elevantio is afgeleid van het Franse élever dat oprichten slash verheffen betekent. Meer symbolisch kan de uitkijktoren niet zijn.

In het script keert die plek als rode draad terug. Drie leerlingen spelen de hoofdrol. Geen enkele acteerervaring. Tijd voor een screen test of om te oefenen, nee, die is er niet. Maar ik weet direct wat ik wil als ik Samar zie.

Een uitdaging: het weer.

Het is al bijna november. Gelukkig zijn de bomen rondom de uitkijktoren niet kaal, sterker, als je over de kruinen kijkt, zie je prachtige herfstkleuren. Maar het moet wel droog blijven.

Dat blijft het. Twee dagen aaneen. Met tientallen shots op tal van locaties die we vooraf niet hebben gezien. Behalve dan via Google Maps.

De drie leerlingen en al hun klasgenootjes blijven in hun rol. Hoe moeilijk het soms is om toch weer opnieuw een take te doen.

Iedereen is enorm blij met het resultaat. Ouders en schoolleiding. ‘We zijn als school trots dat we met leerlingen en leerkrachten hieraan hebben mogen mee werken. Prachtig eindresultaat!’

Ik zie Samar nog altijd voor de uitkijktoren staan. Haar ogen kijken omhoog, iedereen loopt haar voorbij. Zij hoort en ziet niemand. Pas als zij dat tikje op haar hand krijgt, dan pas rent zij. De volgende scene tegemoet.

p.s. Merkjournalisten werkte tijdens de productie van de film en brochure samen met Rasfilm, Dasgoud Creatie & Design en fotograaf Tycho Müller. Organisatie: B&T

Show Buttons
Hide Buttons