Selecteer een pagina

Het is een zinnetje dat te vaak wordt aangehaald. Maar waar komt het vandaan. En wat betekent het? ‘If you built it, he will come’.

‘If you built it, he will come.’

Als je het gaat bouwen, komt hij vanzelf.

Het is een zinnetje die de nuchtere maisboer Ray Kinsella -gespeeld door Kevin Costner- aan het begin van de film Field Of Dreams (1989) krijgt ingefluisterd, en dat gelispel blijft hem achtervolgen. En nee, hij weet niet waar dat vandaan komt.

De film speelt in Iowa, godvruchtig land. Moet Kevin misschien een kerk bouwen en zich aan het heilige woord wijden? Het zal toch niet.

Nee, het gaat over heel iets anders. Wel een Amerikaanse religie, en die heet honkbal.

Ray krijgt een visioen van een honkbaldiamant, precies in het maisveld. Want daar moet hij dat bouwen, een honkbalveld met alles erop en eraan. Als hij dat voor elkaar heeft -echt waar, is hij gek geworden- staat ineens left fielder Shoeless Joe bij hem voor de deur om een balletje te slaan.

Voor de niet kenner. Die honkballer, echte naam Joe Jackson (1887-1951), staat te boek als een van de grootsten binnen zijn sport ooit. Met zijn Chicago White Sox-teammaten werd hij levenslang verbannen van het honkbalveld, na een onbewezen omkoopschandaal tijdens de World Series van 1919.

En jawel hoor, Field of Dreams is een sprookje, een fabel of noem het wat je wilt, want nog meer (overleden) honkballers komen in het maisveld een balletje slaan. Natuurlijk komt ook -gehuld in gouden avondlicht- de overleden vader van Ray voorbij -een groot Shoeless Joe-fan, met wie hij nog iets goed te maken heeft.

Field of Dreams is een draak van een film, echt, vreselijk Amerikaans, en ik heb een jeukhekel aan Kevin Costner, maar toch, ga kijken. Al was het enkel om te zien wat er ondanks alle financiële risico’s gebeurt als je iets moois, iets waardevols gaat bouwen.

Het honkbalveld uit de film ligt trouwens nog steeds in Iowa. Het is een toeristische attractie. De mensen blijven komen. Vooral als er een wedstrijd wordt gespeeld.

Ga bouwen dus dat platform. En ook jouw hij komt, je allegorische hij, je Elckerlyc, die symbool staat voor jouw publiek.

Natuurlijk, alleen dat platform bouwen is niet genoeg. Je moet je publiek wel iets te bieden hebben. Hulp, informatie, inspiratie, entertainment. Anders zal hij je platform negeren. Met hoeveel influencers of ander paid promoties jij dat platform ook aanjaagt.

Pas wanneer je verhalen ertoe doen, pas wanneer je platform voor je publiek de moeite waard is om vaker terug te keren, dan pas zul jij een loyale groep fans opbouwen.

‘If you built it, he will come.’

Zeker weten. Maar daar moet je wel wat voor je publiek betekenen.

 

p..s dank voor de inspiratie Edwin Vlems om mijn versie van dit verhaal -dat ik al jaren vertel- eens op papier te zetten

Show Buttons
Hide Buttons