Selecteer een pagina

Zij weet precies hoe je kunt zorgen voor fans. Loyale klanten die zelfs voor haar door wind en regen op de fiets springen om een boek bij iemand anders in de buurt te bezorgen. Mooier: haar lessen kun je moeiteloos doortrekken als je een succesvol content platform wilt opzetten. Luister naar Lot Douze van Boekhandel Over het water in Amsterdam-Noord. “Ken je publiek.”

Hij is er weer. Vanuit Amsterdam-West fietst hij elke week naar haar boekhandel in Noord. “Ik koop nergens anders meer, en dat komt vooral door die daar”, zegt hij. Dat zeggen al die andere bezoekers bij haar in de winkel ook. “Die daar weet alles.”

Die ‘die daar’ is Lot Douze van Boekhandel Over het water in Amsterdam-Noord. Ik las een kort verhaaltje over haar in de Volkskrant. Corona of niet, het ging prima met haar winkel, vertelde zij. Dankzij haar loyale klanten. Dankzij haar fans.

Dat maakte mij nieuwsgierig. Als je immers de CPNB moet geloven, is het dankzij COVID-19 kommer en kwel in de boekenbranche.

Dat komt doordat ze bij die stichting vooral hun oren laten hangen naar de grote boekenpaleizen, zegt Lot. Naar de Scheltema’s, Atheneums en Donners. Daar was het in coronatijd rustig. Dus dan gaat het slecht met de branche. Maar ga eens bij haar kijken. En dat geldt ook voor andere kleinere boekwinkels, het loopt prima.

Een kwestie van klantenbinding, verklapt zij. “Je moet als kleine boekenwinkel een buurtgevoel uitstralen. Op de huid van de bewoners zitten. Je moet weten wat die leuk vinden. Aan het begin kocht ik gemiddeld in, maar daar was hier geen publiek voor. Luister dus goed naar je publiek.”

Datzelfde publiek wil zij graag verrassen. “Ik wil mijn klanten liever niet een bestseller of onze smaak in de hand drukken. Maar ze iets onverwachts mee naar huis geven. Dat betekent dat je goed met je klanten moet meedenken. Dat je veel titelkennis moet hebben. En daar hoort ook bij dat je moet durven zeggen, nee, dat boek zou ik niet doen.”

Zij kent een boekenverkoper die ooit een oudere vrouw adviseerde het boek ‘Godin, held’ van Gustaaf Peek voor een vriendin te kopen. Nou, ahum, het sperma druipt in dat boek uit de drukinkt. Hoe kun je dat dus doen. Alleen omdat die schrijver even een hype is? Ook zo’n enorm heftig boek als ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara, nou en of, de high brow boekenjetset bleef er maar over juichen en springen, want dat was zo fantastisch, dat moest iedereen lezen. Maar kom op, sommige boeken zijn niet voor iedereen.

Dat moeten ze bij veel boekenwinkels nog ervaren. Daar ziet Lot te vaak dezelfde stapels. Alsof uitgevers het liefst overal dezelfde titels verkopen. Dat vindt zij raar. Jij wilt toch dat mensen zoveel mogelijk uit je hele aanbod halen? Gelukkig weet zij vertegenwoordigers goed te triggeren. Die komen naar haar toe en zeggen, ‘Lot, we weten dat thrillers niet goed bij jou lopen, maar deze moet je echt eens proberen’.

Eigenheid in je aanbod en charisma. En dat heeft die ‘die daar’. “Ik kwam vroeger bij een boekenhandelaar, een type verstrooide professor, maar heel sympathiek en met veel kennis, en ja, als je iemand sympathiek vindt, koop je eerder bij hem.’

Het buurtgevoel dat Lot weet op te roepen, gaat ver. “Als we ’s ochtends bezorgen, vragen mensen aan de deur of ik trek heb in een bakje. Ze willen echt even over boeken kletsen. Anderen uit de buurt hebben zich als fietskoerier aangeboden, mochten we fietsers te kort komen.”

Voordat Lot de winkel in haar eigen wijk in Noord opende -deels met crowdfunding- ging zij met een boekenbakfiets naar evenementen in Amsterdam-Noord. Zo ontmoette ze nog meer bewoners en boekenliefhebbers die ze vroeg of ze interesse hadden in een boekhandel in de buurt. Geïnteresseerden konden zich inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief. Die kent intussen ruim 800 abonnees. “De helft opent die en belangrijker, we krijgen veel reacties.”

Blijf als merk altijd trouw aan jezelf. Wees enthousiast. Ken je (online) publiek. Luister en verras. Zorg voor een onderscheidend aanbod. Deel je kennis. Bouw een (virtuele) ontmoetingsplek. Organiseer activiteiten voor je fans. Verstuur een nieuwsbrief. Verspreid liefde.

Een boekhandel als een buurtwinkel. Met titelkennis en persoonlijkheid. Vooral dat laatste: “Blijf jezelf. Of je nou die verstrooide professor bent of die vrolijke flierefluiter, ga je niet anders voordoen dan je bent.”

En blijf altijd positief. Ook in zware tijden. “Kun je niet in onze winkel komen? Dan gaan we de boeken bij je bezorgen. Mensen komen niet voor chagrijn. Glimlach, kijk, wees aanwezig voor je klanten. Staar in ieder geval niet op een telefoon of sta niet in een hoek over die mislukte vakantie praten, ja, kletsen mag wel, maar dan over boeken, zodat klanten stiekem kunnen meeluisteren.”

Ga eens met Lot praten, beter, ga bij haar langs in Amsterdam-Noord. Kom ervaren hoe het binnen bij haar leeft en sprankelt. Over het water is een winkel voor mensen die graag boeken lezen en vooral ook graag over boeken praten. Zij runt drie leesclubs, organiseert cursussen waarbij je leert meer uit een boek te halen en dus hoe jij je leesplezier kunt vergroten. Met Lot als stille animator. Te midden van een aanbod dat altijd verrast en nooit verveeld.

Kijk op haar website. Daar vind je pareltjes die je niet snel bij Bol.com en andere boekenwinkels tegenkomt. Met een ‘Boek van de week’, een ‘Toevalstreffer’, en met aanraders van medewerkers en klanten. Met voor kinderen een boekentip van Stevie en Lot zelf tipt natuurlijk zelf ook.

Het is niet zo moeilijk, zegt zij. Wees actief, deskundig en open. Maak een ontmoetingsplek die prikkelt en inspireert. Nodig je klanten uit naar binnen te komen -ga zitten aan de leestafel- en betrek ze bij de winkel. Praat van mens tot mens. Luister naar hun wensen, organiseer activiteiten waarmee jij ze aan je kunt binden.

Doe je in ieder geval niet slimmer voor dan je bent. Blijf jezelf en oprecht enthousiast. Dan krijg je fans. Loyale kopers die zelfs voor je door wind en regen op de fiets springen om een boek bij iemand anders in de buurt te bezorgen. Lot weet het hoe ze aan een fanbase moet bouwen.

 

 

Show Buttons
Hide Buttons